Vest: Bez bitnih promena u programu letnjeg održavanja drumova

Bez bitnih promena u programu letnjeg održavanja drumova

Bez bitnih promena u programu letnjeg održavanja drumova

Za potrebe letnjeg održavanja kolovozne konstrukcije i sistema za odvodnjavanje opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica u 2022.godini planirano je da se iz koceljevačke kase izdvoji gotovo 30 miliona dinara, nešto manje u odnosu na prethodnu sezonu.                                                                                                                                                                         

Programom koji je usvojilo opštinsko veće obuhvaćeno je letnje održavanje 14 lokalnih saobraćajnica u dužini od skoro 60 kilometara, zatim 370 kilometara nekategorisanih puteva, od čega je dužina malskih puteva prvog reda 256. Nadležno opštinsko odeljenje stara se i o održavanju ulične mreže u Koceljevi koju čine 42 saobraćajnice ukupne dužine preko 23 kilometra od kojih je više od 21 kilometra sa modernim kolovozom a tek oko dva  bez asfalta.                                                                                               

Za opštinske puteve predviđen je iznos od oko 5,6 miliona, održavanje ulica koštaće preko tri, za hitne intervencije namenjeno je više od dva, dok će za nekategorisane puteve prema usvojenom programu biti  utrošeno oko 19 miliona dinara.                                                                 

Prema rečima načelnika odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu tekuća godina je u finansijskom smislu slična prethodnoj, bez bitnih izmena.                                                                 

- Razlika je u pojedinim pozicijama u programu. Ove godine smo planirali 29.990.861 dinar, prošle godine je to bilo nešto oko 30,4 miliona. Razlika je u 500 hiljada. One pozicija gde je opredeljeno više u odnosu na prošlu godinu su opštinski putevi i ulice zato što ima puteva koji su u lošem stanju i koji moraju da se rade. To su uostalom javni putevi i povećanje na ovim pozicijama išlo je na uštrb nekategorisanih. Sve ostalo je kao i prošle godine - objasnio je Dragan Milinković.                                                                       

Odgovarajući na pitanje predsednika veća Dušana Ilinčića načelnik odeljenja je rekao da je nakon obilaska terena utvrđeno da ima rupa na malskim putevima gde se meštani žale ali da su, po pravilu, oni sami dužni da održavaju ove drumove.                                                                     

-U praksi je drugačije. Svakako ćemo popraviti sve ono što je u mogućnosti. U suštini stanje ovih puteva je dobro- ocenio je Milinković.                                                                                                     

Predsednik opštinskog veća podsetio je da je ranije učešće građana u održavanju puteva potpuno eliminisano, te da je sve poslove preuzela nekadašnja direkcija, od čišćenja snega i rešavanja udarnih rupa, preko popravki i svega onoga što spada u ovu  oblast.                                                                                                                                                                                   

-Učešće građana ne postoji kao ni njihovo interesovanje da se uključe u rešavanje problema i održavanje puteva. Međutim, izgradnja puteva će pretpostavljam u narednom periodu ostvariti značajne uštede. Imamo projektovanje puteva koje treba da asfaltiramo u Goločelu, u Galoviću, Svileuvi i Družetiću. Imamo započetih puteva koji su počeli da se rade prošle godine u saradnji sa Putevima Srbije, da se asfaltiraju i nadam se da će to biti nastavljeno čim krene sezona i da ćemo uspeti da ih u potpunosti završimo, obzirom da su pripremljene podloge, odnosno završeni zemljani radovi- izjavio je Ilinčić.                                                                                                                                                           




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar