Vest: Drugo mesto na Republičkom takmičenju iz statistike

Drugo mesto na Republičkom takmičenju iz statistike

Drugo mesto na Republičkom takmičenju iz statistike

Andrija Pantelić, učenik četvrtog razreda smera ekonomski tehničar u Srednjoj školi u Koceljevi osvojio je drugo mesto na republičkom takmičenju iz statistike.                                                   

Svake godine se na nivou zajednice ekonomskih škola organizuje državno takmičenje iz ovog predmeta koji je, kako kažu predavači, i stručnog i opšteg karaktera. Ove godine je nadmetanje održano u Zemunu a na njemu je učestvovalo 12 škola i njihovih predstavnika.                                                                                                                                                                         

Profesorka Marijana Bajić kaže da se već iz ovog podatka može doći do zaključka da nema mnogo entuzijazma i hrabrosti da se na jednom tako ozbiljnom takmičenju pojavi više škola i đaka.                                                                                                                                                           

-Statistika je možda jedna od najtežih grana u ekonomiji. Nije bilo mnogo interesovanja jer je za učešće na takmičenju potrebno malo više rada, entuzijazma, ambicije i hrabrosti da se na jednom takvom takmičenju pojavi- objašnjava profesorka Bajić.                                     

Međutim, Andrija i njegova razredna imali su dovoljno hrabrosti i znanja da učestvuju na takmičenju na kojem su bili predstavnici škole sa najmanjim brojem učenika ekonomske struke. To ih nije sprečilo da osvoje drugo mesto, iako su ih tek četiri boda delila od prve pozicije.                                                                                                                                                                   

-Nismo nezadovoljni sa osvojenim drugim mestom na tom takmičenju u odličnoj konkurenciji, u konkurenciji svih odličnih učenika, ambicioznih, onih đaka koji na prvo mesto stavljaju ekonomiju i ekonomsko zvanje i znanje na prvo mesto- istakla je Bajić.                                                                                                                                                                                         

Andriji je za drugu poziciju bilo dovoljno da prikupi 76  bodova, četiri manje od prvoplasiranog takmičara. Dobio je pregršt priznanja ali i ličnu satisfakciju za svoj rad i trud, zadovoljstvo.                                                                                                                                                                 

Govoreći o utiscima ovaj devetnaestogodišnjak kaže da su testovi ove godine bili teži u odnosu na prethodne, te da se među zadacima našao jedan sa fakulteta koji niko od takmičara nije uspeo da reši.                                                                                                                                         

  -Ali, sve u svemu, zadovoljan sam svojim plasmanom. Naravno, uvek može bolje. To su neke sitne greške ili previdi koji su doveli do toga da ipak ne osvojim prvo mesto. Ali,ovo je ipak fantastično iskustvo, lepo druženje- smatra Andrija.                                                                                 

Sa njegovim mišljenjem slaže se i profesorka Marijana koja je potvrdila da su zadaci bili nešto zahtevniji te da činjenica da su takmičari maksimalno iskoristili tri sata predviđena za rad i rešavanje testova dovoljno govori u prilog toj tvrdnji.                                                   

-Jedan od zadataka jeste bio sa ekonomskog fakulteta sa vežbi iz statistike. Andrija je napravio neke sitnije propuste u radu, ali je jedini koji je taj zadatak na svoj neki način otključao, pokušao da ga reši i dobio određeni broj bodova na tom postupku. Ima i treme u svemu tome koja uradi svoje. Ja sam na kraju zaista prezadovoljno. Ovo jeste i moj za sada, posle 16 godina rada, najveći uspeh, a nadam se da će biti još boljih rezultata. Čini mi se da smo na dobrom putu, i kolega u školi uključujući i mene, da zaista vredno i predano radimo i pokušavamo da generacije naučimo svemu onome što znamo i za šta smo plaćeni i što volimo da radimo- poručila je profesorka Srednje škole u Koceljevi koja ima želju da sledeće godine bude domaćin ovog takmičenja na državnom nivou.                                                                                                                                                          




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar