Vest: Izvršenje prema planu

Izvršenje prema planu

Izvršenje prema planu

Jedno od najvažnijih razmatranih pitanja na poslednjoj sednici Opštinskog veća je Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Koceljeva za prvih šest meseci tekuće godine.                                              Na osnovu ove odluke kao i rabalansa planirano je da se u opštinsku kasu u toku 2021. slije nešto više od 410 miliona dinara bez prenetog viška iz ranijeg perioda. U prvoj polovini godine ostvareni prihodi su preko 210 miliona što predstavlja više od 51 odsto od godišnjeg plana.                           

Najveći udeo ostvaren je po osnovu transfera od drugih nivoa vlasti jer je izvršenje preko 54 odsto, odnosno zahvaljujući ovim sredstvima koja imaju najveće učešće u ostvarenim prihodima, opštinska kasa je punija za više od 100 miliona dinara. Kod poreskih prihoda, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke ostvaren je u iznosu od gotovo 73,5 miliona dinara što je skoro 50 odsto od planiranog iznosa. Ova grupa prihoda u ukupno ostvarenom budžetskom prilivu novca učestvuje sa oko 35 odsto, a visok procenat izvršenja u okviru njih beleži se kod poreza na zarade na osnovu kojih se u opštinsku kasu za prvih šest meseci slilo gotovo 54 miliona.                                                           

Sa druge strane Odlukom o budžetu za ovu godinu kao i Odlukama o izmenama i dopunama Odluke planirano je da ova lokalna samouprava potroši nešto više od 750 miliona dinara od čega će za izgradnju i rekonstrukciju vrtića u Koceljevi a na osnovu namenskog kapitalnog transfera iz prethodne godine biti utrošeno gotovo 300 miliona. U izveštajnom periodu koji obuhvata prvih šest meseci ostvareni su rashodi i izdaci od preko 111 miliona dinara što je tek nešto manje od 25 odsto od godišnjeg plana, što znači da je  priliv u opštinskoj kasi veći od troškova za više od 98 miliona.           

–Što se tiče rashoda, najveći deo izdataka je ostvaren u iznosu oko 50 odsto, s tim što, kao i svake godine, deo rashoda koji se odnosi prevashodno na letnje održavanje saobraćajne infrastrukture i na deo investicija u ovoj oblasti je nešto što je izvršeno do sada u manjem procentu jer je takva dinamika da se sa ovim radovima obično kreće u drugoj polovini godine. Takva praksa je i ove godine.

Zahvaljujući našem dobrom planiranju kao i izradi dva rebalansa, odnos planiranih i ostvarenih priliva i odliva sredstava je usaglašen- istakao je šef odseka za finansije opštinske uprave Mileta Kovačević i dodao da su realno planirani prihodi kao i rashodi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar