Vest: Kako se gaji i neguje BOŽIĆNI KAKTUS?

Kako se gaji i neguje BOŽIĆNI KAKTUS?

Kako se gaji i neguje BOŽIĆNI KAKTUS?

Božićni kaktus je popularna kućna biljka koja cveta tokom zime i odličan je dodatak gotovo svakom unutrašnjem okruženju. Ne samo da je lak za negu, već se i lako razmnožava, što ga čini izuzetnim kandidatom za poklone za praznike. U nastavku saznajte kako se sadi božićni kaktus i kako da brinute o njemu. 

KAKO POSADITI BOŽIĆNI KAKTUS?

Božićni kaktus se lako razmnožava rezanjem kratkog dela u obliku slova Y sa vrhova stabljike. Uverite se, međutim, da se reznica uzima samo sa zdravog dela biljke. Posadite ovaj deo približno četvrtinu njegove dužine duboko u blago peskovito tlo. Ravnomerno ga navlažite i stavite reznicu na dobro osvetljeno mesto, držeći se dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Da biste ukorenili reznice za nove biljke, odrežite izdanke sa vrhova, isecite na drugom spoju svakog vrha. Ostavite ga nekoliko dana. Reznica bi trebalo da pokaže znake rasta u roku od nekoliko nedelja, a tada se biljka može preneti u drugi kontejner, po želji, sa mešavinom tla za saksiju od komposta, ilovače i peska.  Božićni kaktus će biti najsrećniji ako pH vrednost tla bude od 5,5 do 6,2.

KAKO SE BRINUTI ZA BOŽIĆNI KAKTUS?

Saveti za negu božićnog kaktusa nam govore da se dobro ponaša u prosečnim kućnim uslovima uz umerenu negu. Božićni kaktus će se prilagoditi uslovima slabog osvetljenja, ali će biljka lakše proizvoditi cvetove ako je izložena jačoj svetlosti. Imajući to u vidu, previše direktne sunčeve svetlosti može da spali njegove listove, pa držite božićni kaktus na odgovarajućem mestu da biste to izbegli.

Važna je i vlaga božićnog kaktusa. Biljka zahteva često i temeljno zalivanje, tokom svog aktivnog rasta u proleće i leto, održavajući tlo blago vlažnim. Dozvolite da nivo vlage božićnog kaktusa padne i osuši se između intervala zalivanja, ali nikada u potpunosti, i nikada ne ostavljajte biljku da stoji u vodi, jer će to dovesti do truljenja korena i stabljike. Primena blagog rastvora đubriva za sobne biljke svake druge nedelje je takođe prihvatljiva.

Kako se gaji i neguje BOŽIĆNI KAKTUS?-0

Kada razmišljate o tome kako da se brinete o božićnom kaktusu, imajte na umu da on takođe preferira temperature koje se kreću između 15-21 stepen C. sa prosečnim do visokim nivoima vlažnosti. Postavljanje posude sa kamenčićima napunjenom vodom ispod posude za božićne kaktuse je dobar način da im dodate više vlage.

Možete pomoći u održavanju pupoljaka adekvatnim zalivanjem, izbegavanjem izlaganja hladnoj promaji, grejalica bez ventilacije ili grubim rukovanjem . Noćne temperature iznad 21 stepena C mogu uticati na razvoj pupoljaka.

NEGA BOŽIĆNOG KAKTUSA NAKON CVETANJA

Kada božićni kaktus prestane da cveta (obično do jeseni), ili oko šest do osam nedelja pre nego što želite da biljka ponovo procveta, trebalo bi da dozvolite biljci da započne svoj ciklus mirovanja smanjenjem vlage i smanjenjem svetlosti i temperatura. Nakon cvetanja, ove biljke vole kraće dane i hladnije noći. Biljka počinje da raste kada završi sa cvetanjem.

Kako se gaji i neguje BOŽIĆNI KAKTUS?-1

Jednostavno smanjite zalivanje i uverite se da biljka ima 12-14 sati mraka i prosečne temperature oko 10-12 C.. Takođe, držite božićni kaktus dalje od promaje i izbegavajte nagle promene vlage, temperature ili sunčeve svetlosti.

MOGUĆI PROBLEMI SA GAJENJEM BOŽIĆNOG KAKTUSA

Ako vaša prelepa biljka ne daje mnogo cvetova ili počne da ispušta pupoljke, može biti nekoliko razloga. Pokušajte da mu obezbedite 13 uzastopnih sati noćnog mraka. Ako je došlo do naglog pada temperature, božićni kaktus može reagovati tako što neće cvetati. Brašnaste bube, lisne uši i kamenac su povremeni posetioci, ali se mogu nežno obrisati mekom krpom ili tamponom, umočenim u alkohol.

Izvor: Agromedia Foto: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar