Vest: Kojih 113 pesticida se povlači iz upotrebe u Srbiji?

Kojih 113 pesticida se povlači iz upotrebe u Srbiji?

Kojih 113 pesticida se povlači iz upotrebe u Srbiji?

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja sve češće je razlog za vraćanje pošiljki voća i povrća unutar zemalja Evropske unije, čijem sistemu za kontrolu bezbednosti hrane i mi pripadamo. U Srbiji je počela zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja.

Preparati su povučeni zato što sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u Evropskoj uniji, a koji ne mogu više ni u Srbiji da se koriste jer domaća regulativa je skoro potpuno usaglašena sa evropskom.

Lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede a preparati su zabranjeni pre 18 meseci, a sada im je istekao rok u kojem su mogli da se koriste, odnosno da se potroše zalihe.

Kazne za korišćenje sredstava za zaštitu bilja koji su zabranjeni za upotrebu su jasno definisani zakonom. Od prekršajnih za fizička lica, privrednih prestupa do čak do pokretanja krivičnih postupaka. Ove kazne su jasno definisane i poznate našim poljoprivrednim proizvođačima i onima koji vrše promet sredstava za zaštitu bilja. 

iz upotrebe se povlače sredstva na bazi alfa-cipermetrina, diflubenzurona, etoksazola, fosmeta, imidakloprida, indoksakarba, zeta-cepermetrina u grupi insekticida. Zatim u grupi fungicida u zabrani su oni na bazi ciprokonazola, famoksadona (u mešavini), flutriafola, miklobutanila, prohloraza i tiofanat-metila.

Izvor: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar