Vest: Koliko će koštati poljoprivredna setva???

Koliko će koštati poljoprivredna setva???

Koliko će koštati poljoprivredna setva???

Do početka prolećne setve ostalo je manje od mesec dana, a ono što će je svako obeležiti je visoka cena neohodnog repromaterijala.Pre svega, skupo je veštačko đubrivo, ali i gorivo, čija je cena, doduše, Uredbom Vlade Srbije zamrznuta početkom meseca na 30 dana. S druge strane, setvu obeležava i visoka cena žita i uljarica na domaćem i svetskom tržištu, što je podsticaj da se najznačajniji posao u poljoprivredi obavi bez obzira na skup repromaterijal.

U Agrarnom savezu Srbije navode da će setva kukuruza po hetaru ovog proleća biti od 140.000 do 155.000 dinara, što je za blizu 50 odsto više nego lanjske setve, dok će setva soje i suncokreta biti skuplja za 30 odsto nego prošle godine .

Naveo je da će u prolećnoj setvi jeftinije proći stočari zakupci državnih njiva jer je zakup za hektar oranice u vlasništvu države u dinarskoj protivvrednosti 200 evra, ali i da će i velikim poljoprivrednim proizvođačima setva biti niža jer će dobiti povraćaj od PDV-a.

-Prolećna setva biće skupa za one koji u potpunosti budu primenjivali agrotehničke mere, ali će im skup repromaterijal biti vraćen visokim cenama poljoprivrednih proizvoda. Ko je mogao i znao da sačuva rod i proda ga pametno, ne može više da kaže da mu se ne isplati baviti se poljoprivredom.

Setvena struktura

U Srbiji se najviše seje kukuruz. Lane ga je bilo posejanog na blizu milion hektara. Očekivanja su da će i u ovoj setvi kukuruz biti primaran u odnosu na soju u suncokret, pogotovo što je u janauru 2020. godine kukuruz koštao svega 17,05 dinara, a sada blizu 30 dinara.

Soje smo imali između 240.000 i 250.000 hektara, a suncokreta oko 220.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici !

Izvor: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar