Vest: Mart je veoma važan za pčelare – Evo na šta treba da obratite pažnju!

Mart je veoma važan za pčelare – Evo na šta treba da obratite pažnju!

Mart je veoma važan za pčelare – Evo na šta treba da obratite pažnju!

Mart je mesec kada pčele mogu da budu sjajno ili da vam zadaju velike glavobolje. Vreme tokom marta je mešavina zime i proleća i, iako vreme može da bude nestabilno, pčele idu punom brzinom prema proleću. Društvo se eksponencijalno širi i pčele konzumiraju više hrane. 

Kraljica u martu polaže ogromne količina jaja. Za uzgoj je potrebno mnogo meda i polena da bi se leglo potpuno razvilo. Pčele koje su položene, razviće se u odrasle jedinke za 3 nedelje.

Povećanje populacije može da znači 2 stvari:

1. Društvo može da počne da gladuje pre nego što počne glavni tok nektara ili

2. Pčele mogu da osećaju prenaseljenost košnice i da odluče da se roje

Mart je veoma važan za pčelare – Evo na šta treba da obratite pažnju!-0

Mart je mesec kada je najveća mogućnost da će pčele gladovati. U ovom trenutku ne postoji značajan izvor nektara, tako da je jedina dostupna hrana preostala zaliha meda ili šećerni sirup (pogača) koji se daju pčelama.

Kada se izlegne značajna količina pčela, što se događa u periodu od sredine februara do maja, pčele su u stalnoj potrazi za vodom i polenom. I jedno i drugo je potrebno da bi se izneo 

Ono što je nekada bilo samo 2-3 okvira legla u februaru, brzo će se proširiti na  8+ оkvira. Kako se pčele izlegu, ćelije se brzo čiste i pripremaju za nova jaja koja će se u njih biti položena. Ovo je ujedno i prvi put u godini kada se podižu trutovi. Pčele će često da formiraju dodatni „češalj“ ili „greben“ između okvira, koji će kraljici služiti kao mesto za odlaganje jaja trutova.

Sa svim novim pčela, javlja se i više aktivnosti u prednjem delu košnice. Najviše aktivnosti videćete oko 1-2 sata popodne. Tada će nove pčele probati svoje orijentacijske letove. Reč je o letovima kada mlade pčele lete izvan košnice, vizuelno mapirajući svoje okruženje.

Šta pčelar radi u martu?

Mart je zadnji mesec za nabavku dodatne opreme. Jednom kada pčele počnu da se šire, njihova potreba za dodatnim prostorom brzo se povećava, a pronalaženje dobavljača nekada može da bude teško.

Kako pčele počnu da šire društvo, mnogi pčelari će rotirati kutije u nadi da će sprečiti pčele da se roje. To se postiže jednostavnim pomicanjem donjeg okvira na vrh.

Mart je veoma važan za pčelare – Evo na šta treba da obratite pažnju!-1

Mnogi pčelari će hraniti pčele šećernim sirupom, ali to nije potrebno ako pčele nisu izgladnele.

Prihrana će biti potreba ukoliko pčelar želi da pčele brzo izgrade populaciju. Ipak, treba biti oprezan, jer prihrana u proleće može da izazove rojenje pčela.

Ukolio je prevelika gužva u prostoru između ramova, pazite se rojenja. 

Kosteći prirodni instikt pčela za rastom i širenjem tokom proleća, pčelar može da razdvoji i napravi jezgro nove košnice. Ovo je savršen period godine da se to uradi, obzirom da će biti puno trutova sa kojima se kraljice pare.

Prve nedelje u martu su idealno vreme da postavite zamke za rojeve.

Naime, kako bi iskoristili situaciju, pčelari postavljaju zamke za hvatanje pčela koje se roje. One će podstaći rojeve pčela beskućnika da se presele u nove košnice. Mamac od limunske trave je jednostavan način da povećate svoje izgleda za hvatanje roja koji se odvojio.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar