Vest: Maturant Srednje škole iz Koceljeve treći u Srbiji

Maturant Srednje škole iz Koceljeve treći u Srbiji

Maturant Srednje škole iz Koceljeve treći u Srbiji

Učenici poljoprivredne struke sa svojim mentorima nastavili su niz odličnih rezultata na najvišem nivou takmičenja u našoj zemlji i još jednom se, kao predstavnici Srednje škole u Koceljevi, našli među prva tri takmičara na republičkom takmičenju nedavno održanom u Topoli.                                                                                                                                                   

Maturant, devetnaestogodišnji Slaviša Arsenović iz Svileuve u pojedinačnom plasmanu osvojio je treće mesto na državnom takmičenju učenika srednjih škola u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.                                                                                   

U konkurenciji 26 škola iz naše zemlje i isto toliko poljoprivrednih tehničara učenik četvrte godine koceljevačke srednje škole prikupio je u ukupnom plasmanu 185 od maksimalnih 200 bodova što je bilo više nego dovoljno za treću poziciju u Srbiji.                                   

Govoreći o utiscima Slaviša ističe da je i po broju učesnika kao i kvalitetu takmičara ovo nadmetanje bilo veoma ozbiljno.                                                                                                                 

-Ovo je prvi put da učestvujem na bilo kom takmičenju. Ranije nisam imao priliku za tako nešto, čak ni da se plasiram na neki niži rang. Ovo je bilo prvo i najveće takmičenja u našoj zemlji. Utisci su zaista pozitivni. Očekivao sam da će biti dosta teže ali smo očigledno obavili dobar posao. Zaista sam se spremao i trudio i to se na kraju isplatilo- rekao je Slaviša i dodao da je znanje i veštine kojima ih profesori uče kroz sve četiri godine srednjet obrazovanja potrebno primeniti na takmičenju.                                             

-Ipak, krenuo sam da se spremam za samo takmičenje nešto intenzivnije čim sam od razrednog starešine saznao da će takmičenja biti i da imam priliku da učestvujem i predstavljam svoju školu. Najpre sam počeo da spremam teorijski deo iz zbirke pitanja za naš maturski završni ispit. Potom me je razredni spremao i za praktični deo takmičenja, pa mogu reći da su pripreme u punom kapacitetu trajale mesec dana- priča trećeplasirani u Srbiji.  Na Slavišin plasman ponosan je i njegov mentor, profesor i razredni starešina Saša Popović koji mu je, posebno u pripremama za praktični deo takmičenja, preneo neophodna znanja i veštine pa ovom učeniku nije bilo teško da valjano obavi zadati zadatak .                                                                                                                                                             

-Pored testa znanja iz oblasti biljne proizvodnje usledio je praktični rad, rezidba vinove loze. Trebalo je primeniti Gijov jednogubi način rezidbe a takmičare su ocenjivali profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun- izjavio je profesor Popović.                                                                                                                                                                         

On je podsetio i na kontinuitet u rezultatima koceljevačkih učenika poljoprivredne struke na republičkim takmičenjima.                                                                                                                       

-2018. godine osvojili smo drugo mesto. Godinu dana kasnije bili smo treći. Zbog korone takmičenja nisu održana 2020.i 2021.godine i evo, već ove godine smo ponovo treći, što govori o jednom ozbiljnom, temeljnom radu u našoj školi- dodao je Slavišin mentor.                       

Polovinom ove godine Slaviša Arsenović planira da postane brucoš Poljoprivrednog fakulteta. Zanima ga fito medicina i veruje da će mu i rezultat sa republičkog takmičenja prilikom upisa doneti određene beneficije.                                                                                   

Kao devetnaestogodišnjak, kaže, nema dilemu šta želi da upiše. Ali, pre četiri godine, kao svršeni osnovac je imao.                                                                                                                                                                         

 -Mislim da mi sa 15 godina i ne možemo precizno da znamo šta ćemo da upišemo i čime bi želeli da se bavimo u životu. Retki su oni koji u tom periodu već imaju jasnu želju i ideju. Dok sam išao u osnovnu školu voleo sam biologiju i smatrao sam da u tom pravcu mogu da nastavim. Samim tim nekako se nametnula Srednja škola u Koceljevi, smer poljoprivredni tehničar kao pravi izbor koji je posvećen toj biljnoj proizvodnji i u kojem se biologija najintenzivnije izučava- objašnjava svoj izbor zbog kojeg se nije pokajao.                                                                                                                                                                                 

Dodaje da je Srednja škola u Koceljevi jedna od manjih ali da se u njoj dobija kvalitetno obrazovanje i izlazi iz nje sa adekvatnim znanjem.                                                                                                           

-Ona je do sada iznedrila dosta učenika koji su i pre mene osvajali značajne nagrade. I danas se nastavlja takav uspeh. Dovoljno je da se pogledaju rezultati pa da postane jasno da postoji jedan kontinuitet u radu i uspehu na takmičenjima. Zatim, veliki broj učenika koji odluči da nastavi obrazovanje sa velikim uspehom upisuje i završava fakultete. Rekao bih da je naša struka u ovoj školi jedna od najperspektivnijih što je prilično izraženo u poslednjih nekoliko godina jer je sve atraktivnija među svršenim osnovcima - ocenio je maturant koceljevačke srednje škole, osvajač trećeg mesta na republičom takmičenju.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar