Vest: Na današnji dan - 17. Decembar -

Na današnji dan - 17. Decembar -

Na današnji dan - 17. Decembar -

1531. godine - Po naređenju pape Klementa VII ustanovljena je inkvizicija u portugalskoj prestonici Lisabonu.

1538. godine – Papa Pavle III isključio je iz rimokatoličke crkve engleskog kralja Henrija VIII koji je prethodno sebe proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1718. godine - Engleska objavila rat Španiji.

1749. godine - Rođen italijanski kompozitor Domeniko Čimaroza, autor živahnih bufo-opera rokoko stila, od kojih je najpoznatija "Tajni brak". Napisao je i više oratorijuma.

1778. godine – Rođen je engleski hemičar Hamfri Dejvi, izumitelj rudarske sigurnosne lampe 1816. godine. Otkrio je anestetičko delovanje rajskog gasa, a pomoću elektrolize prvi je izdvojio natrijum, kalijum i kalcijum u elementarnom obliku.

1794. godina - U Beču prestao da izlazi list "Slaveno-serbske vjedomosti", koji je 1792. godine pod uticajem Dositeja Obradovića pokrenuo Stefan Novaković. Cilj lista bilo je širenje "istine o otečestvu i prosvešćenije roda našega". List je imao pretplatnike u Pešti, Budimu, Sent Andreji, Novom Sadu, Osijeku, Trstu i Veneciji, a prodavan je i u Crnoj Gori, Rumuniji, Rusiji i podunavskim gradovima Bugarske. Zapavši u dugove, Novaković je prodao štampariju, pa je list prestao da izlazi.

1830. godine - Umro južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar, vođa borbe za nezavisnost Južne Amerike od Španije, koji je posle niza vojnih pobeda nazvan "El libertador de la patria" - Oslobodilac otadžine. Nezavisnost Venecuele proglasio je 1811. godine, a od 1812. godine do 1825. godine predvodio je vojsku protiv Španaca i potukao ih u više od 200 bojeva. Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran za predsednika Kolumbije i Bolivije koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao - osnivanje federacije južnoameričkih republika - omela su trvenja vladajućih slojeva i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen da je hteo da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1830. godine i ubrzo je umro.

1888. godine - Rođen jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, nazvan "kralj Ujedinitelj". Umesto starijeg brata Đorđa 1909. godine proglašen je prestolonaslednikom, a od 1914. godine je kao regent vladao Srbijom umesto bolesnog oca kralja Petra Prvog. Prva srpska armija pod njegovom komandom izvela je ključne pobede u Prvom balkanskom ratu nad Turcima u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici u oktobru i novembru 1912. godine. Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u pobedonosnim ratovima od 1912. godine do 1918. godine u kojima je ispoljio izuzetnu ličnu hrabrost. Za vladara Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca krunisan je 6. novembra 1921. godine. Školovao se u Švajcarskoj, Rusiji i na vojnoj akademiji Sen-Sir u Francuskoj, bio je veoma obrazovan i tečno je govorio francuski i ruski jezik. Prilikom posete Francuskoj ubijen je u Marseju 9. oktobra 1934. godine, u atentatu koji su organizovale hrvatske ustaše uz pomoć italijanskih fašista, postavši prva žrtva fašizma kojem je - u planovima za razbijanje Jugoslavije - smetala njegova izuzetno jaka ličnost.

1894. godine - U Beogradu Lovačko udruženje donelo prva lovačka pravila u Srbiji da bi bila očuvana korisna divljač i potpomognuto "umnožavanje blagorodne divljači".

1903. godine – Braća Vilbur i Orvil Rajt izvela su prvi uspešan let avionom u istoriji vazduhoplovstva. Njihova letilica “Flajer I” je nad peščanim dinama blizu mesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, SAD, uzletela četiri puta, zadržavši se pritom u vazduhu najduže 59 sekundi.

1908. godine – Nakon pobede mladoturske revolucije, održana je prva sednica parlamenta Otomanskog carstva.

 

1909. godine – Umro je belgijski kralj Leopold II koji je 1885. godine formirao Slobodnu državu Kongo, a 1908. godine je anektirao kao Belgijski Kongo. Nasledio ga je nećak Albert I.

 

1922. godine - Poslednji britanski vojnici napustili Republiku Irsku.

 

1939. godine – U zalivu La Plata kod Montevidea u Drugom svetskom ratu potonuo je nemački bojni brod “Admiral Graf fon Špe”, koji je prethodno bio oštećen u bici s britanskim krstaricama. Kapetan broda Hans Langsdorf je potom izvršio samoubistvo.

 

1948. godine - U pokušaju da ponovo uspostavi vlast u Indoneziji koja je 1945. godine proglasila nezavisnost, Holandija je napala Indoneziju, njene trupe su upale u glavni grad Džakartu i uhapsile predsednika Sukarna i druge indonežanske lidere. Sporazumom u Hagu 1949. godine Holandija je priznala suverenitet Indonezije.

 

1973. godine – Arapski ekstremisti ubili su 32 osobe na aerodromu u Rimu kada su bacili bombu na avion kompanije “Pan Ameriken” i iz mitraljeza izrešetali zgradu terminala.

 

1985. godine - Vojna vlada Ugande i njeni gerilski rivali ugovorom podelili vlast i okončali skoro petogodišnji građanski rat.

1989. godine - U Rumuniji izbile masovne demonstracije protiv diktatorskog režima Nikolae Čaušeskua. Nemiri koji su počeli u Temišvaru i Aradu ubrzo su se preneli u Bukurešt i na celu zemlju. Vojska i zloglasna politička policija "Sekuritate" su u početku krvavo gušili nerede, zavedeno je i vanredno stanje, ali je posle višednevnih demonstracija i sukoba, pošto je vojska stala na stranu pobunjenog naroda, svrgnut režim Čaušeskua. Njemu je zatim na brzu ruku suđeno i zajedno sa suprugom Elenom streljan je u dvorištu jedne vojne kasarne u Trgovištu. Prvobitno je procenjeno da je u nemirima poginulo više od 5.000 ljudi, ali je naknadnim proverama brojka svedena na oko 150 žrtava.

1989. godine - Prve direktne predsedničke izbore u Brazilu posle 29 godina dobio Fernando Kolor de Melo.

1990. godine - Na prvim demokratskim izborima u Haitiju populistički sveštenik Žan Bertran Aristid izabran za predsednika. Potom ga je s vlasti zbacila vojska i živeo je u SAD u izbeglištvu, dok ga 1994. godine na vlast nisu vratile američke trupe.

 

1991. godine – Savet ministara EU usvajanjem nove Deklaracije o Jugoslaviji odlučio je da prizna nezavisnost svim jugoslovenskim republikama koje prihvate kriterijume za priznavanje novih država u istočnoj Evropi i SSSR-u.

 

1992. godine – Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o završetku rata. Umesto Predsedništva, Skupština je ustanovila funkciju predsednika Republike Srpske i za prvog predsednika izabrala Radovana Karadžića.

 

1995. godine – Vođa delegacije bosanskih Srba na mirovnim pregovorima u Dejtonu Slobodan Milošević odbio je da poslanicima Skupštine Republike Srpske podnese izveštaj o mirovnim pregovorima na kojim je postignut sporazum o okončanju bosanskog rata.

 

1996. godine - Generalna skupština UN za novog generalnog sekretara svetske organizacije sa petogodišnjim mandatom izabrala ganskog diplomatu Kofija Anana, koji je stupio na dužnost 1. januara 1997. godine, zamenivši egipatskog diplomatu Butrosa Butrosa Galija, čiji su reizbor sprečile SAD.

 

1997. godine – Minski centar UN objavio je da u Bosni i Hercegovini ima još 750.000 do milion nagaznih mina i da je tokom 1996. godine i 1997. godine od eksplozija mina povređeno oko 1.000 ljudi, među kojima je veliki broj dece.

 

1997. godine - Tabo Mbeki nasledio Nelsona Mendelu kao predsednik južnoafričke vladajuće partije Afričkog nacionalnog kongresa.

 

1998. godine - SAD, podržane Velikom Britanijom, otpočele četvorodnevne vazdušne udare na Irak, čije su mete - kako je zvanično objašnjeno - bili nuklearni, hemijski i biološki irački vojni potencijali.

 

1999. godine – Nemački, američki i istočnoevropski zvaničnici zaključili su istorijski sporazum o nadoknadi za prinudni rad za vreme nacističke Nemačke, 54 godine posle Drugog svetskog rata.

 

2000. godine – U Ženevi je održana konferencija o novom programu zaštite prava glumaca i njihovog rada u filmskoj i TV industriji, muzičkim spotovima i na Internetu, kojoj su prisustvovali delegati iz oko 90 zemalja.

 

2002. godine – Skupština SR Jugoslavije ratifikovala je Dejtonski sporazum, potpisan 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni.

 

2003. godine – Francuska je zabranila isticanje religijskih obeležja, nošenje feredža, jevrejskih kapica, hrišćanskih krstova, u državnim školama.

2003. godine - Predstavnici Stalnog komiteta za vojna pitanja, ministarstva odbrane i vojske Republike Srpske i Federacije BiH usaglasili u Banjaluci predlog zajedničke vojne doktrine i standarda obuke u oružanim snagama u BiH, što je jedan od uslova za ulazak u Partnerstvo za mir.

2004. godine - Sudsko veće Haškog suda odbacilo zahtev bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika da mu bude organizovano novo suđenje.

2004. godine - Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo bivšem potpredsedniku Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dariju Kordiću kaznu zatvora od 25 godina, dok je bivšem komandantu Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu kazna smanjena sa 15 na šest godina zatvora.

2007. godine – Nju Džersi je doneo zakon kojim se smrtna kazna zamenjuje doživotnim zatvorom bez prava na uslovnu slobodu i time postao prva američka savezna država koja je u protekle četiri decenije ukinula smrtnu kaznu.

2011. godine - Umro je Kim Džong Il, narodni vođa Severne Koreje koja je proglasila period žalosti od 17. do 29. decembra. Nasledio ga je njegov sin Kim Džong-una.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar