Vest: Na današnji dan - 8. Decembar -

Na današnji dan - 8. Decembar -

Na današnji dan - 8. Decembar -

65. p. n. e. - Rođen rimski pisac Flak Kvint Horacije, koji se više nego ijedan grčki ili rimski pesnik odlikovao raznovrsnošću stihova i strofa. Imao je ogroman uticaj na rimsko, ranohrišćansko i evropsko pesništvo. Dela: "Epode", "Satire", "Ode", "Pisma".

 

1542. godine – Rođena je Meri Stjuart, škotska kraljica od 1560. godine. Zbog prokatoličke politike bila je primorana da abdicira 1567. godine i da se skloni u Englesku gde je dospela u zatvor i posle 18 godina zatočeništva pogubljena 1587. godine pod optužbom da je pripremala zaveru protiv engleske kraljice Elizabete I.

 

1626. godine – Rođena je švedska kraljica Kristina Augusta. Bila je jedna od najobrazovanijih kraljica i žena Evrope, bila je mecena nauke i književnosti i na dvoru je okupljala učene ljude, među kojima i francuskog filozofa Dekarta. Okončala rat s Danskom 1644. godine i Tridesetogodišnji rat 1648. godine, učinivši Švedsku velikom silom, a Baltik "švedskim morem". Prisiljena da abdicira 1654. godine prešla je u katoličanstvo i živela po evropskim gradovima. Sahranjena je u crkvi Svetog Petra u Rimu.

 

1638. godine - Umro srpski pisac iz Dubrovnika Ivan Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima za slobodu i borbu Slovena protiv Turaka. U najznačajnijem delu-epu "Osman"- opevao je Hoćimsku bitku i Osmanovu smrt 1621. godine, videvši u tome predznak propasti Otomanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena. U mladosti je pisao melodrame, pastorale i lirske pesme, koje su najvećim delom izgubljene. Ostala dela: pastorala "Dubravka", spev "Suze sina razmetnoga", "Arijadna".

1824. godine - Rođen srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Posle završenog prava radio je u rodnoj Sent Andreji kao advokat, a u toku revolucije 1848. godine bio je poslanik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i član Glavnog odbora Vojvodine. Napisao je devet romana, 17 pripovedaka, knjigu memoara i veliki broj publicističkih i političkih članaka. U romanima je opisivao život vojvođanskih Srba i uspeo da obuhvati panoramu epohe, sjajno zapažajući unutrašnje suprotnosti društva. Dela: romani:"Trpen- spasen", "Milan Narandžić", "Čudan svet", "Vasa Rešpekt", "Večiti mladoženja", "Stari i novi majstori", "Patnica".

 

1832. godine – Rođen je norveški pisac Bjernstjerne Martinius Bjernson, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1903. godine, vodeća ličnost norveškog i nordijskog kulturnog života u 19. veku. Književnu slavu stekao je pripovetkama “Sineve Sulbaken”, “Otac”, kojima je otvorio novu epohu norveške proze.

 

1861. godine - Rođen francuski filmski režiser Žorž Melijes, pionir svetskog filma. Domišljat i tehnički obrazovan, preneo je na film pozorišnu podelu na činove, scenografiju, kostimografiju, način glume i maskiranje. Pronašao je sistem korišćenja trikova, što mu je omogućilo da u ateljeu snima filmove fantastike. Snimio je oko 500 filmova, uključujući "Put na Mesec", preteču svemirskih filmskih avantura. Umro je 1938. godine u krajnjoj bedi, u vreme komercijalnog procvata filma. Ostali filmovi: "San astronoma", "Guliverova putovanja", "Halucinacije barona Minhauzena", "Osvajanje Severnog pola".

 

1863. godine – Britanski bokser Tom King je postao prvi svetski šampion u teškoj kategoriji, pobedom nad Amerikancem Džonom Hinanom.

 

1865. godine – Rođen je finski kompozitor Jan Sibelijus, čije delo je inspirisano finskim folklorom, posebno epom “Kalevala”, simfonijska pesma “Finlandija”, uvertira “Karelija”, “Tužni valcer”.

 

1903. godine - Umro engleski filozof i sociolog Herbert Spenser, koji je nastojao da sistematizuje sve oblasti iskustva na osnovu pojmova razvitka, prilagođavanja i progresa i smatrao da je osnovni zadatak filozofije da otkriva zakone važeće za sve oblasti društvene i prirodne zbilje. Pre Čarlsa Darvina je počeo da razvija evolucionistička shvatanja. Poznat je po organskoj teoriji društva i biologizovanju društvenih pojava. Dela: "Sistem sintetičke filozofije", "Uvod u studije sociologije", "Faktori organske evolucije", "Klasifikacija nauka", "Autobiografija".

 

1925. godine - Rođen američki pevač, igrač i glumac afričkog porekla Semi Dejvis, jedan od najvećih zabavljača 20. veka.

 

1925. godine - Objavljena knjiga Adolfa Hitlera "Majn kampf", u kojoj je izložena "teorija" o superiornosti arijevske rase, posebno Nemaca, na čemu je kasnije zasnovan program istrebljenja Jevreja, Roma i Slovena.

 

1941. godine - SAD i Velika Britanija dan posle napada na Perl Harbur u Drugom svetskom ratu objavile rat Japanu.

 

1949. godine - Generalisimus Čang Kaj Šek, koji je s pristalicama posle poraza od komunista pobegao iz Kine, uspostavio je vladu na kineskom ostrvu Formoza, a Generalna skupština UN je zatražila od svetskih sila da priznaju nezavisnost Kine posle bekstva Čangove vlade na Formozu.

 

1954. godine – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – ćirilica i latinica – ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

 

1966. godine – Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

 

1966. godine – Prilikom havarije grčkog feribota “Heraklion”, koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula su 234 putnika i člana posade.

 

1974. godine - Grci referendumom odlučili da Grčka postane republika, čime je ukinuta monarhija, uspostavljena 1832. godine.

1978. godine - Umrla Golda Meir, prva žena premijer Izraela. Iz rodnog Kijeva je 1906. otišla u SAD, a u Palestinu je prešla 1921. godine. Bila je rukovodilac u Savezu sindikata i Svetskoj jevrejskoj agenciji, a 1948. godine je postala prvi ambasador Izraela u SSSR-u. Potom je bila ministar rada i šef diplomatije, zatim 10 godina generalni sekretar partije MAPAJ, a od 1972. godine zamenik predsednika Socijalističke internacionale.

 

1980. godine – U Njujorku je ubijen bivši član “Bitlsa” Džon Lenon. Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor. Bio je deo Lenon - Makartni tima koji je veoma uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona 20. veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme 20. veka. Najpoznatije pesme iz solo karijere su mu Imagine, Jealous Guy, Give Peace a Chance. Bio je oženjen Japankom joko Ono.

 

1991. godine – Lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič potpisali su u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski Savez.

 

1995. godine – U Londonu je počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savet za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Karl Bilt imenovan je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni.

 

1999. godine - Ruski predsjednik Boris Jeljcin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisali sporazum o ujedinjenju dvije države u konfederaciju.

 

2000. godine – Umro je srpski slikar nadrealista Milić Stanković, poznat kao Milić od Mačve. Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra 1959. godine u Beogradu, a prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao 1964. godine u Ženevi. Povodom komemoracije 600. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna 1989. godine, priredio je izložbu slika u dvorištu manastira Gračanica. Na izložbi je predstvaio 40 slika inspirisanih motivima boja na Gazimestanu. Gradu Kruševcu ostavio je 130 slika, uglavnom ulja na platnu, uz par akvarela i grafika.

 

2001. godine - Umrla Frensis Elizabet Snajder Holberton, jedna od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-ih programirala revolucionaran digitalni kompjuter za američku vojsku, a kasnije učestvovala u kreiranju kompjuterskog jezika Cobol i Fortran.

 

2002. godine – Ponovljeni predsednički izbori u Srbiji nisu uspeli zbog nedovoljnog odziva birača 45,17 odsto. Najviše glasova osvojio je lider Demokratske stranke Srbije  i predsednik SRJ Vojislav Koštunica 1.699.089, odnosno 57,66 odsto.

 

2003. godine - Na banjalučkoj Ginekološko-akušerskoj klinici rođena prva beba iz epruvete u Republici Srpskoj, a celi postupak veštačke oplodnje izvršili domaći stručnjaci.

 

2005. godine – Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svetu.


2011. godine - Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića, jednog od najvećih srpskih intelektualaca i premijera Kraljevine Jugoslavije u egzilu, preneseni iz Londona u Beograd.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar