Vest: Neispričane lajkovačke porodične priče: Porodica Ivanović

Neispričane lajkovačke porodične priče: Porodica Ivanović

Neispričane lajkovačke porodične priče: Porodica Ivanović

Bila je jedna interesantna porodica u Lajkovcu, a i sada pojedini članovi te porodice žive ovde. To je porodica Ratka i Natalije Ivanović. Ratko je rođen u Slovcu i bio je železničar – mašinovođa a Natalija u Vrtiglavi, opština Mionica, domaćica. Dakle, tipično lajkovačka porodic, železničar i domaćica.

Zanimljivi su po tome što su izrodili desetoro dece. Deca su bila „jedno drugom do uveta“. Prvo se rodila Milena 1941. godine, pa Milan, 1943, Divna 1945, zatim Petar 1947, Mirjaa 1949, Ljiljana (umrla u prvoj godini života), pa Milutin 1950, Toma 1952, Marina 1955 i Dragan 1957 godine.

Dragan je zadnji rođen i po nekom nepisanom pravilu kum mu je, kao desetom detetu u porodici, bio tadašnji predsednik države, lično on – Tito. Za poklon od kuma dobio je dečija kolica sa 4 točka i to su bila jedina dečija kolica koja su imali.

U tim kolicima svi su se vozili i Ivanovići i ostala deca iz kraja. Kolic su bila u stalnoj upotrebi po lajkovačkoj pijaci. Sva deca su rođena kod kuće, izuzev Dragan koji je zadnji rođen, a pomagale su komšinice i rođake.

Možda ste propustili da pročitate: 

 Bili su podjednako otporni na glad i žeđ, na zimu i na letnje vrućine. Rođenje svako deteta predstavljalo je radost ali i naknadne muke i obaveze.

U lajkovačkim porodicama u to vreme je radio uglavnom otac i to naželeznici, pa su porodice sa dvoje dece teško uspevale da ih ishrane i kasnije školuju. Možete zamisliti kako su živeli Ivanovići u porodici gde je rođeno desetoro dece a on sam radio.

U krevetu su spavali po troje. Rasli smo kao i druga deca kaže Toma, nismo gladovali, ali pojedine kvalitetnije namirnice nismo ni videli a kamoli jeli. Ratko je mlad umro u 42. godini, a u mladosti je svirao po igrankama da bi zaradio za decu. Svirao je u bas pa su celu porodicu nazvali Basovi.

 Otac im je rano umro pa su dosta bili vezani za majku Nataliju koju su izuzetno poštovali u svakom pogledu i gledali je kao caricu. Nisam nigde video da deca toliko poštuju majku. Ona je to i zaslužila, jer, odgajati toliku decu kao, u jednom periodu njihovog odrastanja, samohrana majka bilo je ravno herojstvu.  

Nastavak ove dragocene hronike o Lajkovcu i Lajkovčanima možete pročitati u knjizi "Stari Lajkovac - neispričane priče", Tomislava Petrovića. Knjigu možete da kupite direktno kod autora, u knjižari "Gora", ili poručiti preko e-mail adrese: petrovictoma@yahoo.com. 


Pratite nas na našoj 
Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar