Vest: Novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima

Novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima

Novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima

U Srbiji je na snazi novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima, ali vozačima dodatno na ovim brzim saobraćajnicama prete i kazne zbog nevezivanja pojaseva i korišćenja mobilnih telefona u toku vožnje.

Raniji sistem predviđao je da se kontrola brzine vrši između dve naplatne rampe, tako što je postojalo minimalno vreme koje je potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, odnosno od jedne do druge naplatne stanice, a ukoliko bi neko stigao brže, to bi automatski značilo da je vozio brže od dozvoljenih 130 km/sat.

Na potezu od Beograda do Preljine, kamere se nalaze na Ubu, kod Lajkovca, Ljiga i Takova.

Softver meri, nema ljudskog faktora

Novi sistem primenjuje staru računicu, a bazira se na prosečnoj srednjoj brzini. Na svakoj od deonica, dakle između svake od kontrolisanih tačaka, postojaće minimalno vreme za koje je moguće preći od tačke “A” do tačke “B”, a da se ne prekorači dozvoljena brzina koja na auto-putevima u našoj zemlji iznosi 130 km/sat.

Razlika je u tome što se ranije računala prosečna brzina na deonici od 150 kilometara, a sada će to biti na mnogo manjim, ponekad samo od 20-30 kilometara.

Kako su obelodanili nadležni, kamere će prvo snimiti tačno vreme kada je neko vozilo prošlo pored jedne kontrolne tačke, zatim i pored naredne, a softver će automatski podeliti rastojanje u kilometrima sa vremenom koje mu je bilo potrebno u sekundama.

Na taj način dobiće se prosečna brzina kojom se automobil kretao između dve zone snimanja. Kamere će na portalima snimati registarske tablice vozila, ali i tačno vreme kada je snimak napravljen.

Kazne stižu pravo na kućnu adresu

E sad, šta se dešava kada se utvrdi da je neko vozilo prekoračilo srednju dozvoljenu brzinu na auto-putu? Kada je reč o građanima Srbije, oni će dobiti kazne na kućne adrese i imaće mogućnost da u roku od osam dana plate polovinu kazne ukoliko nisu prekoračili dozvoljenu brzinu za više od 40 km/sat.

Dakle, ako je dozvoljeno 130 km/h, da nisu vozili preko 170 km/h. U slučaju da se je registrovano veće prekoračenje brzine, u tom slučaju vozač će morati kod prekršajnog sudije

Znaci na auto-putu nisu obavezni

Kako tvrde nadležni, ne postoji zakonska obaveza da na auto-putu budu istaknuta upozorenja da kamere snimaju vozila, niti gde se nalaze portali. Po njihovim rečima zakonski je sasvim dovoljno to što svuda postoje znaci o ograničenju brzine od 130 km/h čega bi svi trebalo da se pridržavaju.

Ipak, nije isključeno da u nekom narednom periodu ovakvi upozoravajući znaci osvanu duž auto-puteva širom Srbije, kako bi dodatno upozorili vozače.

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih pet godina, u saobraćajnim nezgodama koje su se događale na auto-putevima, godišnje je u proseku gubilo život 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom.

Snimaće čak i pojaseve i telefone

Pored prekoračenja brzine, nove moderne kamere detektovaće i korišćenje mobilnog telefona prilikom upravljanja vozilom i nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Dakle, ubuduće će i takvi saobraćajni prekršaji moći da budu sankcionisani bez prisustva saobraćajne policije na terenu, a dokaz će biti fotografija vozila sa registarskom oznakom, ali i fotografija na kojoj se vidi osoba koja nije vezana ili vozač koji ima telefon u ruci.

Zbog ovoga će sigurno mnogi sledeći put dobro razmisliti pre nego što krenu da voze auto-putem a da nisu vezani ili da telefoniraju tokom vožnje.

Kazne za prekoračenje brzine

• do 10 km/h: 3.000 (1.500 za osam dana)

• 11-20 km/h: 5.000 (2.500 za osam dana)

• 21-40 km/h: 10.000 (5.000 za osam dana)

• 41-60 km/h: 10.000 do 20.000, tri kaznena poena i zabrana upravljanja bar 30 dana

• 61-80 km/h: 20.000 do 40.000 (ili do 15 dana zatvora), šest kaznenih poena i zabrana upravljanja bar tri meseca

• 81-100 km/h: 100.000 do 120.000 (ili 30 dana zatvora), 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja bar osam meseci

• preko 100 km/h: 120.000 do 140.000, 30-60 dana zatvora ili 240-360 sati dobrotvornog rada, 15 kaznenih poena i zabrana upravljanja bar devet meseci.

 

Izvor: b92



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar