Vest: Otvorena muzička škola

Otvorena muzička škola

Otvorena muzička škola

U prostorijama OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi svečano je otvoreno izdvojeno odeljenje muzičke škole “Petar Stojanović” iz Uba. Prvi put u istoriji deca sa područja koceljevačke opštine imaju priliku da osnovno muzičko obrazovanje stiču u svom mestu. Tim povodom direktorka osnovne škole izrazila je veliko zadovoljstvo.

–Prvi put u istoriji naše škole imamo i muzičku školu i mislimo da je to veliki iskorak u kvalitetu obrazovanja. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz nas i podržali inicijativu. Slogan dečje nedelje bio je “Šta detetu treba da raste do neba?”. Evo, upravo ovo im treba. Naša ljubav prvenstveno, naša pažnja i briga da im obezbedimo što bolje uslove za obrazovanje, a to smo svi mi uradili i zahvaljujući tome u situaciji smo da veoma srećni i ponosni otvorimo muzičku školu, izdvojeno odeljenje škole “Petar Stojanović” iz Uba- izjavila je Sonja Popović.

OŠ “Mića Stanojlović” ima 12 izdvojenih odeljenja i spada u razuđene škole sa oko 770 učenika. Želju da pohađa muzičku školu izrazilo je preko 200 đaka koji su polagali prijemni ispit. Za sada će tu priliku imati 85 osnovaca iz Koceljeve.

Direktorka Muzičke škole ocenila je da je ovo sjajan početak, odlična šansa za decu koceljevačke osnovne škole da steknu osnovno muzičko obrazovanje i iskustvo.

-Imamo klasu violine koja je prepunu, dve klase klavira i klasu harmonike. Zainteresovane dece je bilo mnogo, te smo morali da klasifikujemo neku decu, pošto je bilo i starijih đaka. Odabrali smo 85 polaznika. Svi redovno pohađaju nastavu i ubrzo očekujemo i prve rezultate i nastupe.  Ja se nadam da ćemo uspeti da otvorimo u budućnosti i klasu klarineta ili flaute jer je bilo zainteresovanih polaznika, ali videćemo. Takođe je trebalo da bude i solo pevanje, ali je ovo ipak osnovna škola i postoje određene regulative koje moraju da se poštuju u smislu uzrasta dece i drugih stvari- zaključila je Katarina Kadijević.

Zadovoljstvo zbog otvaranja izdvojenog odeljenja muzičke škole u Koceljevi nije krio ni predsednik opštine koji je deci i zaposlenima uputio čestitike i dodao da će svi zajedno imati višestruku korist.

–Osim vas koji ste direktno zainteresovani da pohađate muzičku školu i naše škole, korist će imati i roditelji koji su do sada svoju decu koja su želela da stiču muzičko obrazovanje morali da voze na Ub, u Valjevo ili neke druge gradove.  U Koceljevi imate sada sjajan kadar tako da bih poželeo da što više vas, dece, upiše muzičku školu- rekao je Dušan Ilinčić i poručio osnovcima da je među predavačima u muzičkoj školi njihov sugrađanin Aleksandar Nikolić Brajić, sjajan muzičar, koji je odličan primer svima da se radom, požrtvovanošću i velikim zalaganjem ostvaruju dobri rezultati i dostiže svetska klasa.

Inicijativu za otvaranje muzičke škole u Koceljevi pokrenuli su početkom godine ove dve obrazovne ustanove i susedne opštine te je, prema rečima načelnice Školske uprave Valjevo ovo primer kako dobrom saradnjom može da se završi procedura koja je inače složena jer je osim inicijative potreban i projekat, opravdanost, skupštinske odluke jedinica lokalne samouprave, pa tek na kraju mišljenje Školske uprave i rešenje nadležnog ministarstva.

–Što se Školske uprave tiče, mi smo svesni da je ova škola od onih koje napreduju jer imaju dobar kadar, dobru viziju i izuzetnu podršku svoje opštine. Ta saradnja na relaciji lokalna samouprava- škola je jako bitna za progres svake škole. Sa druge strane i opštini je u interesu da ima kvalitetno obrazovanje na svom prostoru i oni se svim silama trude, tako da mi zaista sarađujemo dobro. Imali smo priliku da vidimo da ovde ima toliko talentovane dece da sam sigurna da će se jednog dana čuti mnogo dalje od Koceljeve o svim muzičkim talentima i njihovom obrazovanju u Koceljevi. A sigurna sam da, pošto su deca zalog za budućnost, da će u budućnosti obzirom na ovo odeljenje muzičke škole, kulturni život Koceljeve svakako biti podignut na jedan viši nivo- istakla je načelnica Zorica Jocić.

Koceljevački osnovci vredno uče i vežbaju pa nakon časova redovne nastave školu ispuni muzika i dečji osmesi.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar