Vest: Pepelnica u povrtarstvu

Pepelnica u povrtarstvu

Pepelnica u povrtarstvu

U proizvodnji bilo koje povrtarske biljke možemo očekivati pojavu pepelnice.

Šta je to pepelnica i koji je njen značaj?

Pepelnica je gljivična bolest koja može da se javi na bilo kojoj gajenoj biljci. Na povrtarskim kulturama se javlja pri suvom vremenu, ali i pri visokoj vlažnosti vazduha (65-75%) i pri temperaturnim kolebanjima od 14 do 260C. Iako kiša može da spere miceliju sa površine biljnih organa, ukoliko se pogodni uslovi za razvoj pepelnice nastave u narednim danima, ona će se ponovo pojaviti.

Ono što još pogoduje pojavi pepelnice je nepridržavanje plodoreda, pregusta setva ili sadnja (neprovetrenost useva), nepravilna ishrana azotom (preterana ishrana azotom može dovesti do pojave pepelnice), preterano zalivanje i postojanje velike temperaturne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama.

Pepelnica je bolest koja se najčešće javlja u zatvorenom prostoru, i najopasnija je kada se javi na kraju leta ili tokom jeseni (pepelnica paprike, paradajza, krastavca…), ali može da se javi i na otvorenom kao ekonomski značajna (pepelnica graška, kupusnjača, krastavca, mrkve, lubenice, tikvice…).

Javlja se na listovima, lisnim drškama ali može da zahvati i stablo, pa čak i da se javi na plodu. Simptom je pojava beličaste rastresite micelije (brašnasta) na licu ili naličju lista, što zavisi od roda kojem pripada. Ukoliko se pravovremeno ne suzbije, može da dovede do opadanja listova, zaostajanju u porastu, kao i do propadanja celih biljaka. Na taj način može da umanji prinos povrtarskih kultura i do 70% ukoliko se ne suzbija na vreme, tačnije preventivno, pre pojave prvih simptoma.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!


Boljazemlja.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar