Vest: Poseta pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiji

Poseta pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiji

Poseta pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiji

Sa drastičnim padom broja žitelja suočavaju se skoro sve samouprave u Srbiji.                          

Prema poslednjem popisu koceljevačka opština imala je nešto više od 13 hiljada stanovnika, a procena je da će ih na  narednom biti znatno manje, oko 11,5 hiljada. U poređenju sa posleratnim godinama broj građana se gotovo prepolovio.  U ovim granicama Koceljeva je najviše stanovnika imala na popisu 1953.godine i tada je u 17 naselja opštine živelo preko 20 hiljada ljudi. Porodice su bile višečlane, sa po četvoro ili petoro dece.                                                                                   

Nakon toga, u međupopisnom periodu gubila je u proseku po hiljadu građana. Sa jedne strane, tu su bile migracije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a potom i depopulacija, pa je sasvim razumljivo zašto su podaci poražavajući.                                         

–Podatak koji danas imamo, a ja se plašim da ne bude još drastičnije od procena iz prošle godine, govori da je već u poslednjih deset godina taj broj opadanja broja stanovnika još izraženiji, tako da ćemo prema tim prognozama na narednom popisu imati i do dve hiljade građana manje nego na prethodnom - kaže Zlatko Popović, jedan od načelnika u opštinskoj upravi.                                                                                                                       

Juče je u radnoj poseti u Koceljevi boravila pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiji Aleksandra Čamagić. Tema sastanka bila je unapređenje demografskih prilika u Srbiji kroz primenu mera pronatalitetne politike na nivou države ali i ove lokalne samouprave.                                                                                                                                 

Ona je u razgovoru sa rukovodstvom opštine istakla da je jedan od zadataka ovog ministarstva da analizira sa čime se sve lokalne samouprave susreću, šta su problemi i na čemu bi se moralo raditi kada je u pitanju poboljšanje demografske slike.                                           

-Mi smo negde na tom evropskom proseku, ali je to nedovoljno za prostu reprodukciju. Zabrinjavajuće su brojke koje smo dobili ovih dana za prošlu godinu. Rodilo se nikada manje beba, a umrlo nikada više ljudi  po prvi put od kada se meri  broj. Novorođene dece imamo manje od 62 hiljade što nije bio slučaj ni u ratovima i mnogo težim godinama. Umrlo je čak 115 hiljada, a demografi se plaše šta će se tek desiti, kakva će biti ova godina kada su brojevi u pitanju - napomenula je pomoćnica ministra. U razgovoru sa predstavnicom ministarstva za brigu o porodici i demografiji predsednik koceljevačke opštine Dušan Ilinčić poručio je da je u fokusu rukovodstva ove lokalne samouprave da maksimalno ojača privredu kako bi stvorila ezgistencijalne uslove za većinu mladih.                                                                                                                                                     

–Važno je da im obezbedimo posao, korektnu platu i da na taj način imaju razloga da ostanu ovde, da tu grade svoju budućnost, zasnivaju porodice i rađaju decu. Smatram da je okosnica svega privredni potencijal, tj.firme koje mogu da stvore uslove i zaposle mlade sa naše teritorije ili druge koji bi došli i ostali ovde da žive i rade. To je jedini način da poboljšamo našu demografsku sliku i povećamo broj stanovnika.  Sa druge strane, većina njih koja odu na školovanje, na fakultete, ostaju u velikim gradovima. Važno je da mladima obezbedimo sadržaje, ali je činjenica da imamo veliki odliv ove populacije iz Koceljeve. Mi smo u saradnji sa državom na lokalu rekonstruisali skoro sve škole i u ovoj oblasti nemamo većih problema. Uradili smo nove fiskulturne sale i sada ih imamo tri na području opštine. U toku je izgradnja vrtića i proširenje kapaciteta. Međutim, u svim školama je do sada osetan pad broja đaka, kako na seoskom području, tako i u Koceljevi- istakao je Ilinčić.                                                           

On je ukazao na još jedan problem sa kojim se porodica danas suočava, a to je nerazumevanje roditelja od strane poslodavaca i poručio da najveći teret nosi žena, te da je stoga neophodno da država ovo pitanje uredi sistemski kako bi podstakla žene da rađaju i da se posvete odgajanju dece i porodici.                                                                                           

-Važno je da država nađe sistemsko rešenje i pomogne ženama u odgajanju dece, da im društvo i okruženje bude podrška. To je možda i jedna od ključnih stvari za promenu demografske slike i povećanje nataliteta u Srbiji. Takođe je važno da manje sredine imaju neke elementarne stvari u svom okruženju, poput dostupnosti pedijatra, logopeda i svega onoga što su male opštine imale pre nekoliko decenija - zaključio je predsednik opštine Koceljeva.                                                                                                                             

Na sastanku je istaknuto da mladi, koji napuste svoje mesto zbog školovanja, ostaju u velikim gradovima jer male sredine ne mogu da im pruže ono što im je u potrebno u smislu profesionalne afirmacije, usavršavanja, napredovanja, izbora i mogućnosti. Opet, sa druge strane, ostanak u velikim gradovima ne znači i kvalitetan život, pa se u manjim sredinama nadaju da će poslovi budućnosti koji mogu da se obavljaju na daljinu, mlade ipak vraćati u rodna mesta, u područja koja imaju adekvatnu infrastrukturu. Naša zemlja u oblasti demografskih trendova beleži izuzetno negativne tendencije. Broj umrlih je konstantno veći u odnosu na broj rođenih, dok istovremeno raste broj  iseljenih stanovnika iz Srbije, što će dovesti zemlju u tešku demografsku krizu.                           Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku procenjen broj stanovnika u Republici Srbiji u prošloj godini manji je od sedam miliona. Nastavljen je trend depopulacije što znači da je i stopa rasta stanovništva u odnosu na prethodnu godinu negativna i iznosi -6,7.                                                                                                                                                                                             

U prvih osam meseci ove godine broj živorođenih bio je gotovo 40 hiljada što je u odnosu na isti period prošle pad od 594, tj.za 1,5 odsto.  Sa druge strane od januara do avgusta 2021.umrlo je preko 80 hiljada ljudi, za skoro 12,4 hiljada više nego u istom vremenskom periodu prošle godine, što je rast od 17,6 procenata.     


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


                                                                                                                                                                                                                                                      




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar