Vest: Šesta “Bresnička lija”

Šesta “Bresnička lija”

Šesta “Bresnička lija”

Već tradicionalna manifestacija održana je proteklog vikenda u pitomom koceljevačkom selu, u kojem je na žalost sve manje žitelja.

Lovci LU “Tamnava” na čelu sa meštaninom ovog naselja Mioljubom Ilićem učinili su sve da i ovogodišnja potera za lijom protekne u najboljem redu. Ali, sudeći po ulovu, i lije su se dobro pripremile. Dolijala je nakon tročasovne potere samo jedna, ustreljena od strane Mlađe Kojića iz Družetića.

U hajci na bresničku liju učestvovalo je oko 50 lovaca iz koceljevačkog udruženja ali i gosti iz Drenovca, Mačvanskog Metkovića i Gornjeg Crniljeva.

–Išao sam na mnoge hajke i poželeo sam da organizujemo jednu i u Bresnici. Prvu smo održali 2014.godine i na njoj je bilo 20 lovaca. Odstreljena je jedna lija. Jedne godine smo ovde okupili čak 174 lovca, ali nas je sledeće dve korona sprečila da organizujemo lov. Ove godine lovili smo na terenu Antonića, Milinkovića i Negovanovića, a nakon potere organizovan je ručak i druženje uz muziku- priča jedan od organizatora Mioljub Ilić.

Među najstarijim učesnicima lovačkog skupa bio je Dušan Duja Antonić iz Koceljeve, poreklom iz Bresnice.

–Počeo sam loviti sa ocem Jovom, koji je još 1946.godine položio lovački ispit i bio član lovačkog društva u vreme kada se pravio današnji Lovac u Koceljevi. Lovim od 1970.godine i lovili smo u Koceljevi, Kamenici, Ljuticama, Batalagama. Baš u Batalagama je nekada u svakoj njivi nakon izvlačenja stajnjaka bilo po 2-3 zeca. Bilo je u odnosu na današnje vreme i puno fazana i lisica, a srne su bile retkost. Otkupljivale su se kože zeca i lisice i time se mogao platiti lov. Uglavnom smo lovili na našem području i manje je bilo ljudi sa strane. Lovim puškom Zastava hameroz od prvog dana i još uvek me i nakon 50 godina služi - sa ponosom ističe Duja.

Lovačko druženje nastavljeno je i nakon lova na liju, a novi susret zakazan je već za predstojeći vikend u Svileuvi.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar