Vest: Sve više mladih uzgaja lekovito bilje

Sve više mladih uzgaja lekovito bilje

Sve više mladih uzgaja lekovito bilje

Ovo je doba godine kada mnogi posežu za preparatima na bazi lekovitog bilja kako bi podigli imunitet i uradili detoksikaciju organizma. Uzgajanje lekovitog bilja isplativ je posao i sve je više mladih koji odlučuju da se bave ovom vrstom proizvodnje, a dragocene savete mogu dobiti u Institutu Dr Josif Pančić u Pančevu.

U sezoni proslava i preterivanja u jelu i piću lekovito bilje odlično je rešenje za detoksikaciju organizma. Mnogobrojne su prednosti korišćenja preparata na bazi ovog bilja pogotovo u zimskim mesecima kada smo izloženi raznim virusnim i bakterijsim infekcijama. U te svrhe najčešće se koriste čajne mešavine.

Sve više mladih uzgaja lekovito bilje-0

– Ehinacea je izuzetno dobra za jačanje imuniteta i ona se dosta gaji na području centralne Srbije. Pored nje tu su i biljke malo jačeg ukusa, gorke kao što su beli origano ili neke koje imaju antiseptična dejstva. Beli origano utiče na smanjenje broja nepoželjnih mikroorganizama kao što su gljive i bakterije – kaže dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić.

U poslednje vreme mnogi se okreću proizvodnji lekovitog bilja jer je dosta isplativa, a potražnja raste. Sve je više mladih koji kupuju imanja izvan grada na kojima žele da uzgajaju ovo bilje. Preporuka stručnjaka iz instituta je da to u početku budu manji zasadi i da krenu sa onim što je najtraženije na tržištu, kao što su beli slez i neven.

Važno je obezbediti i mrežu kupaca i prerađivačke kapacitete – kaže Filipović.

Proizvođač mora da ima sušaru ili da improvizuje da bi sušio. U letnjim mesecima može i prirodno, ali naša preporuka je da to budu termičke sušare da bi kvalitet bio bolji – dodao je on.

Izvor: Agromedia Foto: Pixabay



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar