Vest: Ako želite da umirite dušu, pomolite se današnjem svetom Makariju!

Ako želite da umirite dušu, pomolite se današnjem svetom Makariju!

Ako želite da umirite dušu, pomolite se današnjem svetom Makariju!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave prepodobnog Makarija Egipatskog, Prepodobnog Makarija Aleksandrijskog i Svetog Marka, arhiepiskopa Efeskog.


Ako želite da umirite dušu, pomolite se današnjem svetom Makariju! -0Prepodobni Makarije Egipatski

Misirac, jedan od mlađih savremenika Antonija Velikog. Otac mu bio sveštenik. Iz poslušnosti prema roditeljima oženi se, ali mu žena ubrzo umre i on se udalji u pustinju gde provede punih šezdeset godina u trudu i borbi, unutrašnjoj i spoljašnjoj, za carstvo nebesko. Kad su ga pitali, zašto je toliko suv i kad jede i kad ne jede, on odgovori: "Od straha Božijega". Toliko je uspeo očistiti svoj um od zlih pomisli i srce svoje od zlih želja da ga je Bog obdario obilatim darom čudotvorstva, tako da je i mrtve iz groba vaskrsavao. Njegovo smirenje zadivljavalo je ljude i demone. Reče mu jednom demon: "Ima samo jedno, u čemu te ja ne mogu nadvladati; to nije post, jer ja ne jedem nikad ništa; to nije ni bdenje, jer ja ne spavam nikad". "Nego šta je to?" upita ga Makarije. "Tvoje smirenje", odgovori demon. Svome učeniku Pafnutiju govorio je Makarije često: "Ne osuđuj nikoga, i bićeš spasen". Živeo je devedeset sedam godina. Pred smrt na devet dana javili mu se iz onoga sveta sveti Antonije i sveti Pahomije i navestili mu da će kroz devet dana umreti, što se i dogodi. Još mu se pred samu smrt javio heruvim koji mu je otkrio u viziji blaženi svet nebeski, pohvalio trud i vrlinu njegovu i rekao mu, da je poslat da mu uzme dušu u Carstvo nebesko. Upokojio se 390. godine.

Prepodobni Makarije Aleksandrijski

Rođen u Aleksandriji i bio najpre prodavac voća. Krstio se tek u četrdesetoj godini i čim se krstio, otišao na podvig. Bio je najpre učenik svetog Antonija zajedno sa Makarijem Velikim, a potom iguman manastira zvanog Kelije, između Nitrije i Skita. Nešto mlađi od onoga Makarija, on je kasnije i umro. Živeo je preko sto godina. Mučen đavolskim iskušenjima, naročito iskušenjem slavoljublja, on je sebe smirivao preteškim trudovima i neprestanom molitvom uzdižući um svoj neprestano k Bogu. Jednom ga vide neki brat kako puni koš peskom pa nosi uz brdo i prosipa. Začuđen upita ga brat: "Šta to radiš?" Odgovori Makarije: "Iznuravam onoga koji mene iznurava" (tj. đavola). Upokojio se 393. godine budući star preko 100 godina.

Ako želite da umirite dušu, pomolite se današnjem svetom Makariju! -1Sveti Marko, arhiepiskop Efeski

Znamenit zbog odvažnog štićenja Pravoslavlja na Florentinskom saboru uprkos i cara i pape. Poput drevnih bogoslova koji su ispovedanje vere formulisali braneći je od različitih jeresi, on je utvrdio Pravoslavlje nasuprot latinskim novotarijama. Kada je papa Evgenije IV obavešten da su svi predstavnici Pravoslavne Crkve potpisali akt o Uniji i prihvatili rimokatolicke dogmate, upitao je: "A Marko Efeski?" Usledio je negativan odgovor i on je zakljucio: "Dakle, nista nismo ucinili". Tako je Bog preko svetog Marka spasao čistotu apostolske pravoslavne vere. Zato se ovaj svetitelj s pravom naziva "bogomudrim i bogodanim lekarom i spasiocem Crkve pravoslavne, svetiteljem i prijateljem Božijim". . Na smrtnom odru molio svoga učenika Georgija, docnije slavnog patrijarha Genadija, da se čuva zamki Zapada i da brani Pravoslavlje. Upokojio se mirno 1452. godine.

Beseda


o pobedi sveta

U svijetu ćete imati nevolju,
ali ne bojte se, jer ja nadvladah svijet (Jov. 16, 33)
Pobedilac sveta, jedini i jedinstveni, ovim rečima uči svoje sledbenike, da se ne boje sveta.
Zaista svet izgleda vrlo jak, no zar Onaj koji je stvorio svet, nije jači od sveta?
Vrlo je strašan svet za onoga ko ne zna, da Bog vlada svetom, i da On ima vlast držati ga u biću dokle On hoće, i vratiti ga u nebiće kada On hoće. No ko to zna, za toga svet nije strašan.
Sravnjen sa Hristom Gospodom svet je ovaj kao tkivo od samih slabosti, dok u Hristu Gospodu nema nijedne slabosti. Ko to ne zna, tome je svet strašan, a ko to zna, taj nema straha od sveta.
Svet je prepun nevolja, muka, grobova, i mirisa od truleži - ko to sve može podneti? Samo onaj ko ima jako srce. A jako srce ima samo onaj kome u srcu boravi Hristos.
Svet nam je pozajmio telo, no za to hoće da nam uzme dušu. No kako će nas nadjačati svet, ako mi stojimo kao vojnici Pobedioci sveta?
Pobedilac sveta daje nam oružje za borbu. primerom Svojim uči nas borbi, prokazuje skrivenog neprijatelja, ukazuje put napada i odstupanja, pridržava nas Svojom rukom, zakriljava nas Svojim krilom, hrani nas Svojim životvornim telom i poji Svojom životvornom krvlju, i još nas hrabri dovikujući: ne bojte se! Šta nam, dakle, braćo, može svet, kad je poraz njegov zapečaćen pobedom Hristovom?
O Gospode, Pobedniče sveta, i pobedonosni Vojvodo naš, budi uvek blizu nas, da se ne ustrašimo, i uputi nas, da i mi srcem, umom i dušom uvek budemo blizu Tebe. Tebi slava i hvala vavek. Amin.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar