Vest: Manastir Ćelije proslavio slavu – Aranđelovdan

Manastir Ćelije proslavio slavu – Aranđelovdan

Manastir Ćelije proslavio slavu – Aranđelovdan

Jedna od najstarijih svetinja u Eparhiji valjevskoj, manastir Ćelije, proslavio je u utorak 21. novembra 2023. godine slavu, Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih bestelesnih sila – Aranđelovdan, liturgijskim sabranjem koje je predvodio protonamesnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik valjevski prvi i vršilac dužnosti arhijerejskog namesnika valjevskog drugog. U arhangelskoj besedi otac Darko je istakao da su anđeli bili i ostali vesnici ljubavi i dobrote Božje.

     „Stvorivši ovaj svet, draga braćo i sestre, Gospod je od njega učinio ogledalo svoje lepote“, istakao je otac Darko, dodajući da pored vidljivog, postoji još lepši i bolji svet, a to je duhovni svet, u kojem anđeli zauzimaju veoma važno mesto. „Anđeli su bili i ostali vesnici Božje ljubavi i Božje dobrote. Oni su naš uzor i naš primer u životu“, rekao je besednik, podsećajući sabrane da se uz anđele penjemo do Nebeskog venca Božjeg. „Osobito monasi, odnosno manastiri, najviše liče na anđele i nije slučajno što su mnogi, pa i ovaj manastir posvećeni angelima“, naglasio je namesnik valjevski, koji je potom posebnu pažnju posvetio odnosu anđela i Boga.  „Oni su ognjeni i plameni u ljubavi prema Bogu, što je i poziv nama da raspalimo svoju ljubav prema Spasitelju našem“. Govoreći potom o palim angelima, koji su nepresušan izvor umetnosti, otac Darko je rekao da mnogi ljudi misle da nema demona, đavola, ali zlo, itekako, postoji. No, njegov kraj je izvestan. „Svetitelji i anđeli pobeđuju demone, a na nama je da budemo na pravoj strani“, zaključio je besednik.

Manastir Ćelije proslavio slavu – Aranđelovdan-0

Ocu Darku su sasluživali: umirovljeni protojerej-stavrofor Ljubisav Adžić, protonamesnik Saša Maksimović, jerej Dušan Đaković, klirik Eparhije raško-prizrenske i đakon Aleksandar Panić. Ćelijske monahinje, predvođene igumanijom – mati Glikerijom, svojim pojanjem su ulepšale bogosluženje, a molitveno su se sabrali brojni vernici.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar