Vest: Škole gube bitku

Škole gube bitku

Škole gube bitku

U školske klupe OŠ “Mića Stanojlović” ovog septembra prvi put je selo 92 đaka prvaka. U novoj školskoj godini koceljevačku školu pohađa 774 učenika, raspoređenih u 54 odeljenja, od kojih je 14 kombinovanih. U prethodnoj je bilo  30 osnovaca i pet odeljenja više.                                                                                                                                                                                                       

–Naša škola je specifična po velikoj razuđenosti i velikom broju izdvojenih odeljenja. Međutim, taj broj se iz godine u godinu smanjuje. Izgubili smo pet odeljenja ove godine. Prvi put u istoriji škole smo imali tehnološke viškove u razrednoj nastavi, a deo procenata i u predmetnoj. To je dodatno otežalo početak godine svima. Meni je ovo bio najteži zadataka, kada morate nekome reći da za njega više nema mesta u školi u kojoj smo godinama zajedno radili. Pratili smo liste i pokušavali da nađemo mesto gde bi prosvetni radnici mogli biti preuzeti- izjavila je direktorka koceljevačke osnovne škole Sonja Popović.                                                                                                               

Pad broja đaka posebno je izražen u izdvojenim odeljenjima, što predstavlja ozbiljnu pretnju opstanku seoskih škola. Uprkos zajedničkom zalaganju rukovodstva lokalne samouprave i ove obrazovne ustanove, školsko zvono se prvog septembra ipak nije oglasilo u Družetiću u kojem su vrata škole ostala zaključana.                                                           

Svi školski objekti na području koceljevačke opštine spremno su dočekali đake u novoj školskoj godini. Prema rečima direktorke, zaposleni se trude da škole budu što bezbednije mesto za sve koji u njima borave.                                                                                                               

–Uradili smo video nadzor u još dva izdvojena osmorazredna odeljenja, zamenjena je dotrajala ograda u školama u Gradojeviću i Ćukovinama, a do kraja ovog meseca biće završena i ograda u matičnoj školi u Koceljevi. Nabavljamo potrebna nastavna sredstva, ali i opremu i nameštaj, kako bi našim učenicima obezbedili što kvalitetnije uslove za boravak i obrazovanje u skladu sa savremnim kretanjima obrazovnog sistema. Naše dve nove fiskulturne sale, izgrađene zahvaljujući rukovodstvu Opštine Koceljeva, sada su opremljene najkvalitetnijom, novom sportskom opremom i rekvizitima. Sredstva su obezbeđena na različite načine, donacijama društveno odgovornih organizacija, firmi i udruženja, delom iz sopstvenog budžeta ali i učešćem u različitim projektima - napomenula je Sonja Popović. Jedan od njih je i “Prat  škole” u koji se, u cilju razvoja informaciono-komunikacione infrastrukture za ustanove obrazovanja, nauke i kulture,  škola uključila pre dve godine. Radovi su u matičnoj školi izvedeni prošlog leta, a kroz nastavak projekta biće obuhvaćena i izdvojena osmorazredna odeljenja.                                                                                   

Ustanova je aplicirala i za uključenje u projekat “Kvalitetno obrazovanje za sve”, a od februara ove godine postala je deo projekta “Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu Srbije” koji vode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF.                                                                                                                                                                           

–Škola kroz školske projekte razvija preduzimljivost, orijentaciju ka preduzetništvu i preduzetničke kompentencije učenika i nastavnika. Vaspitnu ulogu jačamo kroz humanitarne  koncerte, koji su izostali prošle godine zbog epidemije, ali humanost smo pokazali kroz saradnju sa NURDOR-om i prikupili značajna sredstva za decu kojoj su najpotrebnija- podsetila je direktorka OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi. 



Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar