Vest: Stigao CTG aparat u Koceljevu

Stigao CTG aparat u Koceljevu

Stigao CTG aparat u Koceljevu

Na ginekološku službu u koceljevački dom zdravlja stigao CTG aparat.

Trudnice sa područja koceljevačke opštine više neće morati da u poodmakloj trudnoći odlaze na kontrolne preglede radi merenja kontrakcija u najbliži zdravstveni centar udaljen 40-ak kilometara, jer je dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” konačno uspeo da obezbedi CTG aparat. Donirali su ga zaposleni u kompaniji „Microsoft software” doo u okviru akcije “Bitka za bebe” Fondacije B92, a vrednost ovog aparata je oko 300 hiljada dinara.   


– Preko Fondacije B 92 smo konkurisali i dobili smo pozitivan odgovor na naš zahtev za nabavku ovog aparata za službu ginekologije u domu zdravlja u Koceljevi.  Stigao je  najmoderniji CTG sa dve sonde, koji pored obične, omogućava praćenje i blizanačkih trudnoća. Uloga aparata je da se mere kontrakcije kod trudnica u devetom mesecu trudnoće. Zahvaljujući aparatu kakav imaju i veći zdravstveni centri sada možemo da vidimo da li postoje kontrakcije i odgovor bebinog srca na njihovu pojavu - izjavila je dr ginekolog Vesna Popović. 
                                                                                                                                                           

Dosadašnja praksa je bila da se trudnice iz ovog kraja na kontrolne preglede upućuju u Šabac, jer je to procedura propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, buduće majke su se uglavnom odlučivale da ove preglede obave kod lekara u privatnoj praksi. Nabavkom CTG aparata ova usluga im je dostupna potpuno besplatno u Koceljevi, što će im uštedeti i vreme i novac. 




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar