Čoko - jagoda torta
Sastojci:
Kora:
·
4 jaja
·
200g šećera
·
120ml mleka
·
50g margarina
·
100g čokolade
·
200g brašna
·
50g kakao praha
·
1 kesica praška za pecivo
·
500g jagoda
Beli fil:
·
200ml slatke pavlake
·
1 puna kašika gustina ( može i brašno)
·
100ml vode
·
Naribana korica limuna
Žuti fil:
·
400ml mleka
·
1 puding od vanile
·
200g šećera
·
1 jaje
·
200g margarina
·
50g čokolade
Priprema:
Kora:
1. Rastopiti
na pari margarin i čokoladu, pa ostaviti da se prohladi.
2. Umutiti
belanca sa šećerom da budu penasta, dodati žumanca pa nastaviti kratko mutiti.
3. Dodati
mleko, rastopljenu čokoladu i margarin.
4. Brašno,
kakao i prašak za pecivo izmešati pa varjačom promešati.
5. Sipati
u kalup, poređati jagode i peći oko 40 minuta, bitno je da sredina bude dobro
pečena.
Beli fil:
1. Slatku
pavlakuprokuvati pa u nju zakuvati gustin izmešan sa vodo,.
2. Kuvati
svega 1 minut ili dok se ne zgusne, pa naribati limunovu koricu.
Žuti fil:
1. Prokuvati
300ml mleka sa šećerom.
2. Umutiti
100ml mleka sa pudingom i jajetom pa zakuvati u mleko.
3. Ostaviti
da se ohladi pa mikserom umešati 200g margarina sobne temperature i narendanu
čokoladu.
4. Vruću
koru izbockati čačkalicom pa premazati toplim belim filom, ostaviti da se
stegne i ohladi.
5. Zatim
poređati ostatak jagoda (300g), premazati žuti fil i tortu ukrasiti po želji.
6. Ostaviti
da se dobro stegne, najbolje do sutra dan.
Prijatno!