Vest: Rajačkim krajolicima vodi Vas Anđela

Rajačkim krajolicima vodi Vas Anđela

Rajačkim krajolicima vodi Vas Anđela

Na novosadskom fakultetu za sport i psihologiju Anđela Ivanović je uspešno završila Program obuke za vodiče Planinarskog saveza Srbije. Ona je tako postala prvo akreditovano lice u ljiškoj opštini za ovu sportsku oblast, a svoja znanja i veštine koje je stekla na obuci već je imala priliku da prenese grupi polaznika planinarskog kampa.

„Krajem avgusta realizovali smo na Rajcu sedmodnevni kamp za 48 dece iz Beograda, kaže Anđela. Pored osnova planinarenja, mališani su naučili koji su najvažniji delovi planinarske opreme i kako se koriste, kako se razapinje šator, vezuju čvorovi, a jedan od nazanimljivijih segmenata obuke bila je orjentacija u prirodi. Na zidu Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović" zakačena je veštačka stena i penjanje predstavlja poseban izazov i atrakciju i za decu i za odrasle."

Rajačkim krajolicima vodi Vas Anđela-0

Planinarenje je jedan od najzanimljivijih i najzdravijih vidova bavljenja sportom, ali intruktori i vodiči moraju da budu „naoružani" obimnim znanjem koje stiču teorijskom i praktičnom obukom.

„Stručni deo održan je u Centru za obuku vodiča „Sopotnica" kod Prijepolja. Koliko je kompleksna obuka za planinskog vodiča govori i to da smo, između ostalog, imali vežbe tehnike kretanja ili tehnike disanja, orjentaciju u prirodi, samospašavanje na užetu, spust niz vodopad, spašavanje unesrećenog na steni na vodopadu, simulacije komunikacije vodiča sa grupom pri različitim opasnostima na planini, pominje Anđela samo neke od vežbi koje je prošla u prijepoljskom Centru. Ipak, sve ovo nije dovoljno da bi neko uspešno završio obuku. Planinski vodič mora da ima i teorijska znanja ne samo iz ove oblasti, već iz domena opšteg obrazovanja. Tako se na ispitu mogu dobiti pitanja vezana za poznavanje planina, država i kontinenata, istorije planinarenja, organizacije i disciline grupa i pojedinaca, atmosfere i vremskih (ne)prilika, orjentacije koja je bila i na praktičnom delu obuke, planinarske etike..."

Rajačkim krajolicima vodi Vas Anđela-1

Iako joj zvanje i stečeno znanje i iskustvo omogućavaju da se poslom planinskog vodiča bavi na prostoru cele Srbije, njeno angažovanje usmereno je prvenstveno ka ljiškoj planini. Anđela Ivanović već ima čitav raspored programa i aktivnosti koje želi da realizuje na Rajcu. Sledeći značajniji planinarski događaj najavljuje za 23. i 24.septembar kada će biti održana planinska trka za decu i pešačenje u okviru republičke akcije „Dan čistih planina".



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar