Ruske kape
Sastojci:
Za koru:
·
8 jaja
·
13 kašika šećera
·
100g brašna
·
5 kašika vode
·
1 prašak za pecivo
·
3 kašike kakaa
Za fil:
·
500ml mleka
·
2 kašike šećera
·
5 prepunih kašika brašna
·
1 vanilin šećer
·
7 kašika šećera u prahu
·
Malo limunovog soka
·
250g margarina
Za glazuru:
·
50g čokolade za kuvanje
·
50ml slatke pavlake
Priprema:
1. Odvojiti
belanca od žumanca.
2. Umutiti
belanca, dodati šećer, pa mutiti dok se ne napravi čvrsti šam.
3. U to
dodati žumanca i sjediniti mikserom.
4. Sipati
po jednu, 5 kašika, vode i umutiti.
5. Na
kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa smanjiti mikser na najmanju brzinu i
lagano izmešati da nema grudvica.
6. Dodati
kakao u to i varjačom sjediniti, pa izliti u pleh obložen pek papirom i peći na
200°C.
7. Pečenu
koru ostaviti tako da se ohladi.
8. Kada
bude hladna, skinuti papir i vaditi krugove modlom ili čašom.
9. Od
onih pola litre mleka odvojite 150ml pa u tome razmutite brašno da ne bude
grudvica i da se dobije izjednačena masa.
10. Preostalo
mleko stavite da se kuva sa vanilom i 2 kašike šećera.
11. Kada
mleko počne da vri, ulijte kašičicu od brašna i mleka i skuvajte kao puding.
12. Masa
treba da bude gusta, pomalo podseća na testo.
13. Kada
se fil ohladi, dodati margarin sobne temperature, malo limunovog soka i 7
kašika šećera u prahu.
14. Mutite
mikserom dok ne sjedinite sve i dok ne nestanu grudvice.
15. Uzmite
jedan krug koji ste prethodno isekli iz kore, na njega stavljate kafenu
kašičicu punu fila, preklopite drugim krugom i nožem namažite kolač filom i
okolo.
16. Nakon
toga stranice uvaljate u kokos.
17. Postupak
ponavljate dok ne potrošite materijal.
18. Kada
su sve kapice napravljene, u manju šerpicu stavite slatku pavlaku i izlomljenu
čokoladu na kockice.
19. Stavite
na laganu vatru, uz neprestano mešanje istopite čokoladu u pavlaci.
20. Dobro
izmešajte i ostavite nekih 10 – 15 minuta da odstoji.
21. Nakon
toga na svaku kapicu stavljate po jednu kašičicu glazure i lepo rasporedite da
se formira krug.
22. Ostavite
kolače u frižider da se lepo ohlade i stegnu.
Prijatno!