Štrudla sa makom
Sastojci:
Za tetsto:
·
500g mekog brašna
·
1 jaje
·
200g maslaca ili margarina
·
150ml mleka
·
1 vanil šećer
·
Rendana kora limuna
·
50g šećera
·
Kockica kvasca
·
Malo soli
Za fil:
·
200g šećera
·
400g mlevenog maka
·
300ml mleka
·
1 vanilin šećer
Priprema:
Fil:
1. U
mleko dodati mak, šećer i limunovu koru.
2. Kuvati
5 – 10 minuta dok ne dobijete željenu teksturu ( ni previše gusto ni previše
retko, da može da se maže na testo).
Testo:
1. U
mlako mleko dodati izmrvljen kvasac sa kašikom brašna i šećera.
2. Kada
nadođe dodati ga u brašno, dodati rastopljen margarin, zatim šećer sa vanilinim
šećerom.
3. Dodati
limunovu koru rendanu, jaje i malo soli.
4. Mesiti
dok se testo ne bude odvajalo od zida činije i ne bude lepljivo.
5. Ostaviti
na 1h da se udvostruči.
6. Zatim
ga podeliti na 2 ili 3 dela, razvijati do pola cm i filovati.
7. Pre
pečenja premazati sa mlekom i šećerom.
8. Ostaviti
15-ak minuta dok vam se rerna ne ugreje.
9. Peći
na 180°C oko 40 minuta.
Prijatno!