Recept: Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Sastojci:

Za tetsto:

·        500g mekog brašna

·        1 jaje

·        200g maslaca ili margarina

·        150ml mleka

·        1 vanil šećer

·        Rendana kora limuna

·        50g šećera

·        Kockica kvasca

·        Malo soli

Za fil:

·        200g šećera

·        400g mlevenog maka

·        300ml mleka

·        1 vanilin šećer

Priprema:

Fil:

1.      U mleko dodati mak, šećer i limunovu koru.

2.      Kuvati 5 – 10 minuta dok ne dobijete željenu teksturu ( ni previše gusto ni previše retko, da može da se maže na testo).

Testo:

1.      U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac sa kašikom brašna i šećera.

2.      Kada nadođe dodati ga u brašno, dodati rastopljen margarin, zatim šećer sa vanilinim šećerom.

3.      Dodati limunovu koru rendanu, jaje i malo soli.

4.      Mesiti dok se testo ne bude odvajalo od zida činije i ne bude lepljivo.

5.      Ostaviti na 1h da se udvostruči.

6.      Zatim ga podeliti na 2 ili 3 dela, razvijati do pola cm i filovati.

7.      Pre pečenja premazati sa mlekom i šećerom.

8.      Ostaviti 15-ak minuta dok vam se rerna ne ugreje.

9.      Peći na 180°C oko 40 minuta.

Prijatno!

Podeli:

Ostavite komentar