Kroasani
Sastojci:
·
1kg mekog brašna
·
1 paketić kvasca (50g)
·
2 kašičice soli
·
5 kašika ulja
·
1 jaje
·
2,5dl mleka
·
2,5dl vode
·
250g margarina za premazivanje
Priprema:
1. Razmutiti
kvasac u pola šolje toplog mleka, sa kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti da nadođe.
2. Od
brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko
testo.
3. podeliti
na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i
ređati po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru ne premazivati).
4. Tako
dobijamo na dva mesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da
odmaraju 20 minuta.
5. Rastanjiti
prvo jednu „hrpicu“ od 8 kora u veliku okrugli koru i podeliti najpre na 4
dela.
6. Svaku
četvrtinu podeliti na još 5 – 6, da se dobije 20 – 24 trouglića.
7. Na
svaki trouglić stavljati sladak ili slan fil.
8. Kiflice
pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
9. Premazati
umućenim jajetom, posuti susam ili kim (ako su slane) i peći u prethodno
zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 220°C, dok fino ne porumene.
Prijatno!