Uštipci
Sastojci:
- 700g brašna
- 700ml mlake vode
- 8g suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Ulje za prženje
Priprema:
- Od pripremljene vode, sipati u činiju 250ml pa dodati kvacas, kašičicu šećera i kašiku brašna.
- Promešati i sačekati par minuta da se kvasac aktivira.
- U nadošli kvasac dodati ostatak vode, brašno i kašičicu soli. Brašno dodavati postepeno.
- Testo dobro ulupati varjačom, dosta je retko.
- Treba da se dobije gustina testa, kada uzmete na kašiku da teško pada.
- Zatim ga pokrijete i ostavite da naraste.
- Kada naraste, premesite još jednom i ostavite još 10 minuta.
- Za to vreme zagrejte u dubljoj šerpici ulje i polako počnite da pržite uštipke.
- Uštipci treba da budu mekani i vazdušasti. Služite ih uz džem, kajmak, ajvar, sir...
Prijatno!