Lažne gomboce
Sastojci:
·
200g prezle
·
4 kašike šećera
·
50g maslaca
·
Može da se narenda od gore i čokolada (oko
30g)
Griz fil:
·
13 kašika griza
·
1l mleka
·
10 kašika šećera
·
70g maslaca
·
1 jaje
·
1 vanilin šećer
Fil sa voćem:
·
1 kg voća – šljive, višnje, maline, po izboru
·
3 kašike šećera
·
1 vanilin šećer
·
2 kašike džema od šljiva
Priprema:
1. Prvo
se pravi voćni fil.
2. Očistiti
šljive, iseći na četvrtine, pa pomešati sa šećerom i vanilim šećerom.
3. Staviti
da se krčka 15-ak minuta i u to dodati džem (može i čokolada).
4. Promešati
sve, sjediniti i ostaviti da se prohladi.
5. Maslac
istopiti, dodati prezlu.
6. Pržiti
dok ne dobije zlatnu boju, dodati šećer i ostaviti da se hladi.
7. U
posudu pomešati griz i šećer, vanil šećer i dodati 200ml mleka.
8. Dobro
sve sjediniti.
9. Ostatak
mleka staviti da prokuva, te dodati napravljenu smesu sa grizom – smanjiti
temperaturu i kuvati dok se ne zgusne (3 – 5 minuta).
10. Skloniti
sa vatre, pa dodati maslac i umućeno jaje.
11. Sve
dobro umutiti.
12. Ređati
ovim redom: pola prezle – pola griz fila – ceo voćni fil – ostatak griz fila –
ostatak prezle.
Prijatno!